Kontrollera spismatningen

Tre tjocka sladdar i en kopplingsdosa

Matningen är enfas 230 V. Detta är vanligt i gamla lägenheter. Oftast 4 mm² avsäkrad med en 20 A säkring.

Innan man går vidare kan det vara värt att kontrollera möjligheterna att förbättra detta.

Är det enfas eller trefas till lägenheten? Vad finns det för möjligheter att få trefas indraget? Är det trefas, finns det möjlighet att dra trefas ända fram till spisen?

Trefas ger större möjligheter att välja häll och ugn, och det ger framför allt mer effekt då enfas 20 A gör att man bara kan ta ut 4.6 kW, medan trefas 16 A ger 11 kW.

Annars är man begränsad till att endast spisar och hällar för 230V går att använda (vilket visserligen är det vanligaste idag).

Obs att hällen måste vara gjord för att kopplas in på en fas. Även om hällen kan kopplas in på två eller tre faser så är det inte säkert att den interna nollan tål att den matas från en enda fas. Det måste framgå av installationsanvisningen att spisen får inkopplas på en fas, och hur det i så fall görs.

Vill man ha en ugn också så går det bra, givetvis 230 V. Dock blir man ytterligare begränsad av det maximala effektuttaget på 4.6 kW då en ugn ensam kan dra över 3 kW.

Räcker då 20 A och 4.6 kW? Har det räckt till den gamla spisen så räcker det till den nya, även om det även finns en separat ugn. Det går givetvis inte att använda ugn och alla plattor samtidigt om man inte "värmer upp" dem en i taget först. Mer om detta nedan.

Ett perilexuttag

Perilex infallt.png

Perilex schema.png

Perilex m propp.png

Låt er inte luras av detta utan kontrollera hur det är kopplat. Finns det verkligen tre faser, nolla och skyddsjord fram­dragen? Det räcker inte att mäta - nollan kan vara fuskkopplad till jord i uttaget! Skruva loss kåpan på uttaget och jämför med centralen att det verkligen är 5 separata ledare. Mät sedan för att verifiera kontinui­teten.

Glöm inte att kontrollera att det är rätt kopplat – att faser, nolla och jord är anslutna på rätt plint. Genom åren kan det ha förekommit ett antal olika kreativa inkopplingar av spisar!

Perilex 3fas400V.png

Det är nämligen mycket vanligt att det saknas en ledare då det förr i tiden nästan uteslutande endast fanns 400 V-spisar som inte behövde en nolla. Då får man försöka klara sig med antingen tre faser utan nolla eller två faser med nolla, om det inte går att byta kabeln.

Eller så ser man till att skaffa en 400 V-spis som inte behöver en nolla. Dessa känns bl.a igen på stickproppen som saknar ett stift – det för nollan – som bilden till vänster visar.

Normalt är det 2.5 mm² för en spiskabel som avsäkras med 16 A. Det kan vara värt att kontrollera detta också så att det inte är 1.5 mm².

När matningen är klarlagd och fastställd kan man välja spis. Man kan välja mellan 400 V och 230 V. Handlar det om separat häll och ugn så ska båda ha samma elementspänning, vilken spelar mindre roll.